måndag 1 oktober 2012

Stress

Jag har funderat lite kring det här med stressen i dagens samhälle, eller just stressen kring att ha det perfekt hemmet, se fräsch ut själv, ha fina och rena ungar i de senaste kläderna, att ha nybakta bullar och kakor hemma, att göra allt ordentligt från grunden....ja alla "krav" som ställs på oss...eller som vi ställer på oss själva.

För det handlar ju just om det, att vi själva ger oss dåligt samvete för att vi inte lever upp till alla de här kraven. Det är ju inte ofta någon annan kommer och säger:
-Oj vilka skitiga ungar du har. Eller...
- Har du inte bakat bullarna själv??

Det är ju vi som vill så jäkla mycket fast vi samtidigt inte har den tiden och orken.

Det här är en sak som jag jobbar med, och jag har kommit en jättebra bit på väg...men har säkert många mil kvar.

Facebook, bloggar, Instagram, Twitter och allt sånt skapar nog för många en stor stress.
Vi ser andras hem och önskar att så vill jag också ha det, Vi ser hur någon visar bilder på den nybakta äppelpajen och hur hela familjen sitter som ljus och äter så fint, vi ser att någon varit ute och sprungit och vi får dåligt samvete för att vi sitter och slöar i soffan.

Ja det är nog väldigt vanligt, men man kan också se det på ett annat sätt...

Jag älskar att läsa om inredning, om de som visar delar av sitt hem eller tipsar om bra köp eller idéer.
Att få tips den vägen gillar jag.

Så nån dag ska jag göra mammamians Missions gosedjurshängmatta till Meja-Lisas lekrum.
(Ni kan ju kolla in hela Grys rum, vilken dröm för en liten femåring.)

Och så det här med träning, det kan ge mig sån lust att träna när jag läser om tjejer som varit ute och sprungit eller kört spinning så svetten lackar.
Och jag gillar att läsa om det, även om jag sitter i soffan och äter godis. Jag blir så peppad.

Baka, det tycker jag om. Men bara om jag har tid och lust.
Det blir väldigt sällan men när jag väl gör det så får ni veta det.
Det är kul att läsa och se nya recept runt om på alla bloggar.

Helt enkelt så gillar jag att läsa bloggar/facebook/Instagram för att det ger mig så många bra tips och en spark i arslet.

Visst kan det se ut som att jag och många andra lever i en värld utan tråkigheter och skitiga hörn. Men så är det ju inte, det hoppas jag ni alla förstår.
Jag fotar och berättar om det som är roligt och fint i mitt liv. För vem vill läsa om Joels och mitt senaste gräl, se en bild på våra dammråttor eller se när vi lagat korvstroganoff och ris.

Det tycker i allafall inte jag om att läsa om.
Jag vill känna glädje, få inspiration och få fly in i någon annans liv för en stund.

Förr upplevde jag ofta att jag hade häcken full och andan i halsen för det mesta, men så är det inte längre.
Vet inte när det försvann. Men jag har blivit jäkligt bra på att slappa, att bara göra det jag vill...och så försöker jag att leva NU (jättesvårt, men tänker man på det är man i allafall en bit på väg).

Det är många som ställer mig frågan:
-Hur hinner du med allt, det ser ut som du gör så mycket?!

Jag vet inte vad jag ska svara på den frågan, för jag tycker inte att jag gör så mycket. Jag har jättemånga slappa, slöa, lediga stunder.
Jag gör det jag vill göra, och förr kunde jag nog tacka ja till saker utan att tänka, men nu tänker jag alltid efter först.
Kanske ser det ut som jag gör mycket för att det finns dokumenterat här. Men det är ju sällan ni ser när jag ligger på soffan eller sitter och slösurfar framför datorn.

Och så frågar många även:
-Är det inte stressigt att blogga?
Det trodde jag med innan jag började (för snart två år sedan).
Men det ger mig ingen stress alls, jag älskar att få sätta mig vid datorn och skriva och visa bilder. och känner jag att jag inte har tid eller lust, ja då gör jag det inte. Då får ni vänta lite på mig.

Jag älskar att veta att jag har allt det här nedskrivet, att kunna gå tillbaka och kolla vad vi tex gjorde förra året i mars. Jag kan bli fast länge och bara läsa, titta och tänka tillbaka.


Ställ inte så höga krav på er själva.
Strunta  i dammsugaren i bland, bygg lego med era barn istället.
Tacka nej även till roliga saker om ni hellre känner för att vara hemma och mysa. Men tänk även på att "egentid" ger så himla mycket tillbaka till era kära där hemma. Ge bort egentid så får du egentid och det i sin tur leder till härlig tid tillsammans.

Jag skulle kunna skriva länge om det här, och skulle kunna sväva i väg hur långt som helst men jag ska försöka avrunda här.

Jag blir i allafall ledsen när jag hör och ser om människor som fokuserar på fel saker. På saker som egentligen är helt oviktiga.
Det enda som är viktigt är DU och de runt omkring dig.
Skitiga hörn och snabbmat funkar jättebra så länge du får höra dina barns skratt i en lek tillsammans.

Punkt slut!!!

 

5 kommentarer:

 1. Så himla bra skrivet Sofia,för så är det som du beskriver det..Kram på dej..//Lotta

  SvaraRadera
 2. Så bra skrivet :) Det är klockrent! Kram Birgit

  SvaraRadera
 3. Oj vad skönt att läsa. Det stämmer så väl!
  Hittade hit via Lady G :)

  SvaraRadera
 4. Helt rätt. Bra! / K.Wästvind

  SvaraRadera
 5. Ja, du vet Sofia, jag är ju helt med dig i allt detta. Det är så många jag pratat med som känner precis samma sak. Går dagens "outtalade krav" förbi någon så är jag grymt imponerad och skulle verkligen vilja lära mig mer om hur den klarar sig.
  Man får verkligen påminna sig själv för vad som är viktigt här och nu och hur viktigt är det om någon dag, någon månad, några år?

  Skrev också ett inlägg om detta för några veckor sedan och jag känner att jag skulle kunna älta om detta i oändlighet för det känns som att det kommer bli "2012-talets folksjukdom" och viktigt att uppmärksamma

  http://mammamiansmission.blogspot.se/2012/09/ekorrhjulet.html

  Åh vad jag skulle vilja ses snart!
  Vi kommer hem sista helgen i Oktober och tänkte vara kvar ngn dag där efter. Har lördagkvällen uppbokad för Oktoberfesten, men annars inget speciellt än.
  Är ni hemma den helgen?

  KRAAAM

  SvaraRadera